Skötselråd för smycken

Ta hand om ditt smycke

För att smycken ska hålla sig i fint behöver det lite omsorg.

 

Olika material och dess egenskaper

Guld är ett mjukt och relativt känsligt material vilket gör att det lätt kan få märken och repor. Diamanter kan endast repas av andra diamanter men kan vara ömtåliga och känsliga för slag. Ett slag från ett hårt och vasst föremål kan få diamanten att spricka eller lossna från sin infattning. Smycken är skapade för att tåla daglig användning. De måste dock behandlas med aktsamhet och vårdas väl för att de ska hålla.

Silver är ett väldigt tåligt material och håller hela livet! Det kommer att uppstå repor, men de jämnar ut sig och bildar en vacker patinerad yta. Ett silversmycke blir bara finare ju mer man använder det. Dina smycken kommer att åldras tillsammans med dig.

Silver kan missfärgas och bli grått eller till och med svart och det beror på svavel som finns runt om oss, i luften men även på huden. När silvret missfärgas så kallas det för oxidering. Det bästa skyddet är faktiskt att använda dina smycken ofta, då hinner inte smycket oxideras. Generellt så ska man undvika kontakt med blekningsmedel och ammoniak, det kan verkligen skada silvret. Ett dopp i havet eller en pool klarar ett silversmycke.

Stål bör också undvika att bada med, framför allt i klor och saltvatten. Om du känner att dina stålsmycken har tappat sin glans kan du rengöra dom med en ren trasa med milt rengöringsmedel som exempelvis; såpa och vatten. Det är viktigt att du torkar av smycket ordentligt efteråt.

Pärlor rengörs bäst med en mjuk och fuktig trasa. Trä gärna om ditt hals/armband i tid så du inte tappar dina pärlor.

Diamanter har en tendens att dra till sig fett och olja, och smuts kan göra att stenen ger ett matt intryck. Rengör diamanter med en mjuk tandborste och varmt vatten med tvål. Skölj sedan dem ordentligt i riktigt varmt vatten och torka av dem med en mjuk trasa.

Ädelstenar kan rengöras med ljummet vatten med tvål och skonsam borstning innan de torkas av med en mjuk trasa.

 

Användning

Var försiktig vid aktiviteter som utsätter ditt smycke för påfrestningar t.ex. vid gym eller hårt arbete. Ta av smycket vid dessa användningar för att minska risker för slitage eller skada.

Tunga lyft kan förstöra ringens form och få stenar att lossna. Det är även alltid viktigt att se att ringarna passar ihop och inte sliter på varandra.

 

Rengöring

Rengör smyckena ofta med ljummet vatten, en mjuk borste (t.ex. tandborste) och diskmedel. Torka sedan med en mjuk bomullsduk. Undvik putsdukar som kan innehålla slipmedel, då kan ytskiktet slipas bort. Lämna in smycken hos SMUR-ansluten butik för ultraljudstvätt för att få en djupare rengöring och lyster i diamanter och ädelstenar.

 

Översyn och puts

Hör gärna av dig till en SMUR-ansluten butik för översyn och putsning. Smycket får tillbaka sin lyster samtidigt som dess livslängd ökar. Vi rekommenderar att diamantringar och alliansringar lämnas in för översyn vartannat år för att säkerställa att klorna och fattningen inte är skadat.

Kontakta oss

E-post
allrisk@soderbergpartners.se

Telefon
08-55 10 55 20

Våra öppettider

Mån – torsdag 09:00 – 16:00

Fredagar: 09:00- 15:15